…I am the teacher…I am the student…I am the experience!…
 
 

*Yoga & live muziek*

Tijdens de Yogales zijn er muzikanten aanwezig die akoestische klanken door de ruimte creëren. Er wordt gespeeld met verschillende instrumenten zoals;

*Floor tom (drum)

*Base drum

*Sjamanen drum

*Jambe (drum)

*Akoestische gitaar

*Fertility fluit (Indianenfluit)

*Hang

*Zenko

*Klankenschaal

*Cello (wanneer mogelijk)

Door de live muziek komen de klanken en trillingen dieper binnen wat een ontspannend effect heeft. Door deze ontspannende werking kan je de dagelijkse stress makkelijker los laten. Als vanzelf vloei je dan in de verschillende houdingen (asana's).

Tijdens de meditatie worden de klanken dieper en zachter zodat je optimaal van de ontspanning kunt genieten. Yoga met live muziek is een ervaring die je niet snel zult vergeten!


*Power Yoga*

Poweryoga is een relatief nieuwe vorm van yoga. Het werd pas in de jaren 30 ontwikkeld als een variant op de oudere Ashtanga Vinyasa Yoga, en vervolgens werden er nog elementen aan toegevoegd uit andere yogastromingen. Het belangrijkste verschil met de Ashtanga Yoga is de afwisseling: Poweryoga kent meer variatie in de lessen en houdingen. De volgorde van de verschillende oefeningen ligt namelijk niet vast, waardoor iedere sessie weer anders is.

Poweryoga bestaat uit een combinatie van fysieke houdingen en ademhalingsoefeningen. De oefeningen worden uitgevoerd in een ‘flow’, ze gaan dus direct in elkaar over en blijven tussendoor niet vast staan. Er is een afwisseling tussen staande, zittende en liggende houdingen. Door die combinatie heeft deze yogavorm wel iets van een fitnessworkout – met het verschil dat er intussen ook veel aandacht wordt besteed aan je geestelijk welzijn .

Door je op je ademhaling te focussen, wordt je namelijk rustiger en ervaar je je lichaam op een intensere manier. Zo heeft Poweryoga niet alleen een gunstige invloed op je kracht en conditie, maar ook op je concentratie en balans.

Hoe ziet een Power Yoga les eruit?

Iedere Poweryogales is natuurlijk anders, juist dankzij die flexibiliteit die je hebt bij de oefeningensequens. Wat je bij een cursus precies zult doen, hangt dus van de docenten af. Toch kunnen we je wel een schets geven van de grote lijnen van een sessie Poweryoga.

Vaak begint een les met een lichte warming-up. In die tijd kunnen de beoefenaars niet alleen hun spieren soepel maken, maar kunnen ze ook beginnen hun focus op te bouwen voor de oefeningen die volgen. Na de warming-up, en eventueel wat uitleg, volgen twee bekende reeksen oefeningen: de Zonnegroet A en B.

Vervolgens komt het echte Poweryogagedeelte: een serie oefeningen in zittende, liggende en staande houdingen. Zoals eerder gezegd worden de houdingen in een flow na elkaar uitgevoerd, waarbij het ritme bepaald wordt door de ademhaling. Zo zorgt de fysieke inspanning ook voor een mentale ontspanning.

Uiteindelijk wordt de les afgesloten met ademhalingsoefeningen en een periode van ontspanning waarin je tot rust kunt komen. In deze periode herstel je weer helemaal van de inspanning, waardoor de oefeningen optimale resultaten kunnen bieden.

Voor wie is Power Yoga geschikt?

Eigenlijk is deze tak van yoga geschikt voor iedereen die een uitdaging wel ziet zitten. Of je een man of vrouw bent maakt niet uit – de oefeningen zijn voor iedereen geschikt. Het enige dat je nodig hebt, is de wil om je eigen grenzen te verleggen en aan het werk te gaan om je eigen lichaam te versterken. De rest komt dan vanzelf.

Ook is het helemaal geen probleem als je niet lenig bent – je kunt gewoon instromen op je eigen niveau. De oefeningen zijn namelijk aan te passen wat de moeilijkheidsgraad betreft. Zelfs wanneer je jezelf als een stijve hark beschouwt, zul je al snel stevige vooruitgang zien – iets dat vaak alleen nog maar voor meer motivatie zorgt!


*Yin Yoga*

Yin Yoga houdingen onderscheiden zich van de dynamische Yoga vormen. Yin Yoga richt zich vooral op statische houdingen, die lang aangehouden worden.

Een tegenhanger van Yin Yoga, is de Yang Yoga vorm. Denk hierbij aan Power Yoga. Hierbij speelt de dynamische, actieve, krachtige aanpak een grote rol.

8 voordelen van Yin Yoga houdingen

Yin Yoga beoefenen heeft verschillende voordelen. We hebben er 8 voor je op een rijtje gezet die wij erg belangrijk vinden:

1. Je laat de spierspanning in je lichaam los. Voor sommige mensen is het erg lastig om te leren ontspannen. Doormiddel van Yin Yoga, kun je de ontspanning bij verschillende delen van je lichaam toepassen.

2. Je leer jezelf te ontdekken terwijl je in een houding staat. Doordat je langer in een houding blijft staan, is het belangrijk dat je mentaal ook de concentratie kunt vinden. Je moet naast het fysieke, ook mentaal los kunnen laten.

3. Yin Yoga is gemakkelijk te volgen. Ook voor beginners is het een erg toegankelijke vorm van Yoga. Deze Yoga vorm is voor iedereen, met of zonder beperkingen, geschikt.

4. Yin Yoga zorgt ervoor dat je je lichaam versoepelt. Bijvoorbeeld een kantoorbaan vraagt vaak voor een langere periode dezelfde houding. Hierbij kan je lichaam verstijven en kunnen er klachten ontstaan. Yin Yoga compenseert de lange zithouding.

5. Voor mensen die graag hun meditatiehouding zouden willen verbeteren is Yin Yoga ook een hele goede oplossing. Je werkt hierbij aan een goede houding en leert deze voor langere tijd aan te houden. Op den duur ga je het langer vasthouden van deze houding zelfs als prettig ervaren.

6. De meditatie wordt gestimuleerd. Je leert mentaal en fysiek in balans te komen. Je concentratie wordt bevorderd, maar ook het luisteren naar je eigen lichaam. Je vindt de rust in jezelf.

7. Yin Yoga werkt positief voor mensen met spierklachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reumapatiënten. Ook kunnen klachten in de bekken, rug, wervelkolom, nek en schouders met Yin Yoga behandeld worden.

8. Tijdens hevige stressperiodes of zelfs een burn-out, kan deze Yoga vorm je helpen de klachten te verminderen of zelfs te bestrijden. Op een rustige manier ruimte geven aan het lichaam en de geest, zorgt voor een goed herstel.


*Vinyassa Flow*

Vinyasa yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan, zoals een dans. Vinyasa betekent ‘adem-gesynchroniseerde beweging’. De ademhaling is een essentieel onderdeel van deze dans, omdat de series bewegingen gesynchroniseerd met de adem worden uitgevoerd. Over het algemeen gaan omhoog gaande bewegingen samen met inademingen en omlaag gaande bewegingen met uitademingen. Vinyasa yoga is over de tijd ontstaan vanuit de Ashtanga yoga en wordt daarom ook wel Ashtanga Vinyasa Yoga genoemd. Tegenwoordig zijn er vele verschillende vormen van Vinyasa of flow yoga. Het wordt in het Westen ook veel Power yoga genoemd om een onderscheid te maken tussen deze krachtige yogastijl en zachtere yogavormen. Power yoga kan verwijzen naar elke stijl die afkomstig is van Ashtanga Vinyasa Yoga.

Zonnegroet

Vinyasa kan worden vertaald vanuit het Sanskrit naar ‘verbinding’, verwijzend naar de verbinding tussen beweging en de adem. Een andere vertaling is ‘variaties binnen parameters’, verwijzend naar de diversiteit binnen verschillende Vinyasa yoga lessen. De aandacht gaat uit naar de adem en de overgang van houding naar houding, in plaats van naar het bereiken van een correcte uitlijning van het lichaam in de houding zoals meer karakteristerend is voor Hatha yoga en Iyengar yoga. Een zonnegroet is een perfect voorbeeld van een Vinyasa dans, omdat elke beweging in deze serie wordt uitgevoerd op een inademing of een uitademing. Veel Vinyasa yoga lessen beginnen dan ook met de zonnegroet. Eigenlijk kan elke vloeiend serie van houding naar houding een Vinyasa dans of flow worden genoemd.

Ujjayi

De ademhaling die wordt toegepast in de Ashtanga Vinyasa yoga is de Ujjayi adem ook wel de overwinningsadem genoemd. Je ademt in en uit door je neus. Deze manier van ademen wekt kracht en energie op en kenmerkt zich door een ruizend geluid doordat de keel lichtjes wordt dichtgeknepen. De ademhaling wordt aangehouden tijdens de yogaoefeningen, behalve tijdens de ontspanning. De constante cyclus van in- en uitademing creëert een punt van kalmte en focus, waar je keer op keer naar kunt terugkeren mocht je zijn afgedwaald. De fysieke houdingen en de Ujjayi adem creëren samen een interne warmte, welke zorgt voor een zuivering van het lichaam door een toegenomen bloedcirculatie en transpiratie.

Afwisseling

Tijdens een Vinyasa yoga beoefening kun je veel afwisseling verwachten; tijdens een les kan de focus bijvoorbeeld op achteroverbuigingen zijn of je kan veel aandacht besteden aan armbalansen. Door deze diversiteit is geen les hetzelfde wat kan helpen om je geest tot rust te brengen. Als je dezelfde houdingen keer op keer uitoefent, kan je geest makkelijk afdwalen en kan je snel verveeld raken. Afwisseling is behulpzaam om blessures te voorkomen, omdat het voorkomt dat je veel repeterende bewegingen maakt. Er is een redelijke hoeveelheid vrijheid binnen deze yogastijl, omdat er geen filosofie, handboek of volgorde is die je strikt dient te volgen. Dit creëert ruimte voor de yogadocent om zijn/haar les een persoonlijk tintje te geven. De lessen zijn ontspannen, krachtig en onvoorspelbaar wat behulpzaam kan zijn voor mensen met een overactieve geest. Vinyasa yoga brengt niet alleen je geest tot rust, het vergroot ook je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit en brengt je stress levels omlaag. De continue bewegingen van een houding naar de andere, zorgen voor een cardiovasculaire training die afwezig zijn bij de meer traditionele vormen van yoga.


*Hatha Yoga*

Hatha-yoga (हठ haṭha, योग yoga) is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. In het Westen is het vooral deze vorm van yoga die bekendheid heeft gekregen, waardoor men vaak hatha-yoga bedoelt, wanneer men van yoga spreekt.

Hatha-yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingstechnieken (pranayama). Hatha-yoga bestaat voornamelijk uit niet-bewegende asana's. Meditatie is een voor veel yogi's een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen. In andere fysieke vormen van yoga, zoals ashtanga vinyasa yoga (poweryoga), worden de asana's niet statisch maar juist bewegend uitgevoerd, vaak door verschillende asana's in series achter elkaar uit te voeren. Hatha-yoga kent eveneens enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is.

In het Westen is hatha-yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. Het doel van hatha-yoga is in het Westen is daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden.


*Kinder Yoga*

*Effecten van Kinderyoga

Op verzoek van een kinderpsycholoog deed de Vrije Universiteit van Amsterdam onderzoek gedaan naar de effecten van kinderyoga op school. Daaruit kwam naar voren dat yoga een positieve invloed had op omgaan met spanning en op bewegen, houding en concentratie. 

Kinderpsycholoog: ‘Kinderyoga helpt ouders en leerkrachten in de opvoeding van kinderen. Je geeft ze tools mee om zelf rustig te worden en steviger in hun schoenen te staan.’

Welke factoren bepalen het leren van kinderen? 


*Voorbeelden

--Sprake van sprongen of specifieke fasen in de ontwikkeling.

--Individuele verschillen.

--Cognitieve ontwikkelingen van de hersenen..….zo vindt er een geleidelijke toename plaats van aantal synapsen, van de witte stof (myeline) en  glia-cellen …….toename in het hersenvolume.  

--Samenspel

--Kleuren en hun betekenis

--Hoe om te gaan met anderen

--Ademhalingen

--Asana’s 

--Plezier en lol

--Je lichaam leren kennen

--De rust in jezelf vinden en leren hier naar te luisteren 

--Het bewust worden

--Aanraking en massage

--Groei en ontwikkeling


Ik werk met kleine groepen, zodat er volledige aandacht is voor ieder kind.

De verschillende leeftijds-categorieën zijn:

*Peuteryoga 3-4

*Kleuteryoga 5-7

*Kinderyoga 8-10

TienerYoga

Tegenwoordig wordt er veel verwacht van onze tieners. Ze leven in een prestatie gerichte wereld.....alles moet beter en kan beter. Ze worden grootgebracht om altijd maar de beste te zijn en het “mindere" te kleineren of niet te accepteren….en vooral niet vergeten dat ze er “perfect” uit moeten zien. Vaak vergeten we dat zij op het moment zelf door een veranderingsproces gaan (ook hormonaal), waarbij negatieve emoties en een laag zelfbeeld de gevolgen kunnen zijn.

Dagelijks zitten ze op school in de schoolbanken en bij het thuis komen zitten ze aan hun huiswerk of achter de computer/ televisie en buigen ze zich voortdurend over de telefoon. Kortom, hun beweging is minder met als gevolg dat ze al op jonge leeftijd risico lopen op een verkeerde lichaamshouding en/of het verslappen, verstijven en scheefgroeien van hun spieren.

Door regelmatig yoga te beoefenen kan dit voorkomen worden. Yoga oefeningen verhogen de conditie en trainen de spieren. Het houdt de gewrichten, ligamenten en aanhechtingen van spieren soepel en bevorderen een goede lichaamshouding.

Door eigen ervaring weet ik, dat wanneer je al jong begint met het beoefenen van yoga, je lijf sterker wordt en je concentratie verbetert. Je creëert meer zelfvertrouwen en je zelfbeeld wordt positiever.
Je leert om met een ontspannen geest helder te denk, waardoor je meer materie tot je neemt en ook behoudt. De rust en het vertrouwen in je eigen kunnen neemt toe. Je zal in je eigen kracht gaan staan, zelfs met “stressvolle" momenten, waardoor je hier gemakkelijker mee om kunt gaan.

In de TienerYoga les vloeien we van houding naar houding, waar de ademhaling een belangrijk onderdeel is. De ademhaling geeft een bijdrage aan de gezondheid en stabiliteit van je geest en lijf.

Kortom.

Yoga kan je tiener vertrouwen geven in hun eigen kracht.

Yoga kan je tiener met positieve eigenwaarde durven zeggen  “IK BEN (So Ham)”

 
 
Opbellen
E-mail
Info