Wat is Yoga?  

Yoga is een training waarmee je werkt aan je lichaam en geest. Fitheid is veel meer dan fysiek sterk zijn, ook je geest moet in conditie zijn.  De oorsprong van Yoga ligt in het Verre Oosten waar veel mensen Yoga en Tai Chi beoefenen. Deze oude culturen leven naar het begrip balans. Hoe vind je de juiste verhouding tussen inspanning en ontspanning?   

Is Yoga iets voor mij?

Yoga is geschikt vooreen brede doelgroep ongeacht leeftijd, niveau en geslacht. Yoga helpt je fit te worden. Als je op zoek bent naar balans in je leven, dan helpt Yoga je daar zeker bij.  

Hoe ziet een Yogales eruit?

De stem van de coach en de klanken van de muziek nemen je mee, even weg van de drukte. Ontspanning en inspanning wisselen elkaar af. De yogaoefeningen hebben als doel de spieren sterker en langer te maken, maar geven je toch een ontspannen gevoel. Je focus ligt op het goed uitvoeren van die ene oefening, totdat je deze onder controle hebt. Je verlaat de les met een leeg hoofd, een gezond lichaam en nieuwe energie.   

• • • • • • •

Voordelen en resultaten van Yoga:

*Oefeningen om te ontspannen, ook voor thuis meer balans in je leven. 

*Je krijgt meer energie.

*Vermindering van rug- en gewrichtsklachten.

*Verbetering van je coördinatie.

*Flexibiliteit en kracht.

*Spierversterking van boven- en onderlichaam.

*Tijdens de Yoga les verbrand je ongeveer 350 calorieën.


Waarom Yoga:

*Yoga als Wetenschap en Psychologie


Yogische inzichten zijn in de afgelopen duizenden jaren verkregen door mensen met hoge stadia van bewustzijn en psychische realisaties. Met behulp van Yoga & Meditatie waren zij in staat om de Geest in zijn totaliteit waar te nemen. Men komt tijdens een ‘verlichte’ staat volledig los van gedachtepatronen en geloofsovertuigingen, oftewel alle illusies van de geest. De vragen omtrent gedragingen, de geest en verschillende identiteiten hebben zij zo op hun manier getackeld. Zo ontstond Yoga als wetenschap en Psychologie. Het houdt zich bezig met de subtiliteit van het leven en leert ons hoe deze wetenschap toe te passen om onszelf te leren kennen.

Yoga Psychologie gaan we pas echt begrijpen op het moment dat we het zelf ervaren. De Yoga docent helpt je je bewust te worden van je lichaam, gedachten, emoties en huidige gedragspatronen. Dit brengt de aandacht naar binnen en leert ons te ontspannen.


*Effecten van het doen van Yoga


Strekken & Beweging: 

Onderbreken vicieuze spanningsbogen. Angstige gedachten creëren extra spanning in de spieren, wat weer zorgt voor meer mentale spanning enz. Yoga doorbreekt deze spanningsbogen door te ontspannen in specifieke houdingen en dynamische bewegingen.

Ontspanning: 

Is een gevolg van de fysieke inspanning. Dit heeft een ontspannen uitwerking op ons lichaam en de geest.

Vitaliteit: 

Energie wordt gestimuleerd door de fysieke inspanning. Gestagneerde energie in gespannen spieren komt vrij en ontspant de geest.

Balans: 

Via ademhalingsoefeningen wordt specifiek gewerkt aan het balanceren van beide hersenhelften, waardoor de geest als rustig en helder kan worden waargenomen.

Hormoonbalans & Endorfine: 

Yoga heeft een balancerend effect op de hormoonhuishouding en verhoogt het niveau van endorfine in het lichaam. Dit heeft een pijnstillend effect en geeft een gevoel van geluk en vreugde.   


*Technieken

Yoga Kriya’s: 

Een specifieke volgorde en timing van Yoga-houdingen, ademhaling, mentale focus, handposities en mantra klanken. Er zijn veel Kriya’s, die elk een ander effect stimuleren voor lichaam en geest.

Pranayama: 

Controle over je ademhaling legt de basis voor meditatie en het dagelijkse leven. De beoefening van Yoga Psychologie vergroot bewustwording van de adem en optimaliseert het ademhalen.

Meditatie & Concentratie:

Oefeningen: verbinden lichaam & geest en hebben elk een unieke werking op onze fysieke en mentale gesteldheid. Het regenereert de energieën van ons lichaam.

Mantra: 

Het effect van ritme en geluid heeft een sterk effect op ons zenuwstelsel en beïnvloedt onze mentale en fysieke gesteldheid. Geluid is vibratie en vibreert de cellen van ons lichaam.

 
 
 
 
Opbellen
E-mail
Info